Ontwaken

Ontwaken

Nu het langzaam weer langer licht wordt, heb ik het gevoel dat ik uit een winterslaap ontwaak. Na vele avonden bij de open haard, terwijl de storm om het huis heen raasde, waar ik overigens ontzettend van genoot, wil ik nu weer naar buiten. Nu hoeft dat wat mij betreft niet persé om 06.55 uur ´s morgens, als ik een stukje met mijn zoon mee fiets richting school, maar ik verlang naar frisse lucht, de warmte van de zon, fluitende vogels en lichamelijke beweging.

Omdat ik de laatste tijd vanwege mijn studie een zogenaamd ‘anti-alzheimer dieet’ volg en dus ontzettend gezond eet, lijkt ook de mist in mijn hoofd op te trekken. Eerst dacht ik dat ik het me verbeeldde, maar ik voel me meer uitgerust, scherper en blijer. En hoewel ik nog niet kan zeggen of dit dieet Alzheimer gaat voorkomen, ben ik er wel van overtuigd dat de kwaliteit van leven verbetert als je gezond eet, regelmatig beweegt, goed slaapt en stress vermijdt. Dat laatste is overigens het lastigste, want stress laat zich niet zo makkelijk commanderen.

We hebben allemaal wel een beeld bij gezond eten. Vooral veel groente en fruit (en minder tot geen pakjes en zakjes). Verder is gezond voedsel vers, seizoen gerelateerd, onbespoten, zo min mogelijk bewerkt en zo kort mogelijk onderweg van het land naar het bord. En laat dat gezonde eten nu gewoon uit de streek komen! Westfriesland is in het vroege voorjaar rijk aan prachtige producten zoals verschillende soorten en kleuren kool, broccoli, witlof, rode bieten, pompoen en natuurlijk de wereldberoemde Westfriese bloemkool. Verse bloemkool (dus uit de streek) bevat volop vitamines en mineralen en heeft een ontstekingsremmende werking. Lekker van genieten dus!

Wilt u meer weten over groenten van het seizoen en de telers die zich iedere dag weer inspannen om u het lekkerste, gezondste en mooiste product van Westfriese bodem aan te bieden, neem dan een kijkje op onze website (www.westfriesetafel.nl) of facebookpagina (Westfriese Tafel). Of nodig de Westfriese Tafel uit om uw (bedrijfs)feest van regionale hapjes en drankjes te voorzien, waarbij deboer zelf zijn verhaal komt vertellen. Westfriese Tafel. De culinaire beleving van Westfriesland.

Mirjam Bus
Voorzitter Stichting Westfriese Tafel

Door |2020-03-19T09:53:21+01:00maart 19th, 2020|Nieuws|Reacties uitgeschakeld voor Ontwaken

About the Author: