Wijnarrangement

Wijnarrangement

Wij hebben WijnDijck Wijnimporteurs uit Heiloo bereid gevonden om voor de Westfriese Tafel een fantastisch wijnarrangement samen te stellen. Dit arrangement heeft een heel bijzonder zach prijsje, namelijk € 14,95 en bestaat uit de onderstaande wijnen (per gang één glas). De wijnen zijn ook los verkrijgbaar à € 5,- per glas.

Pinot Gris, Les Argiles Blanches 2010 (eerste gang)

Voorheen droeg deze wijn de naam van ‘Christine’, de dochter des huizes en de zus van wijnmaker André Gruss. Maar door problemen met bepaalde aanspraken op die naam heeft André deze fantastische Pinot Gris een andere naam moeten geven. ‘Les Argiles Blanches’ (de witte klei) verwijst naar de structuur van de bodem waar deze druiven op geplant zijn. De Pinot Gris is de stevigste druif van alle El­zas­sers en daardoor probleemloos te schenken bij vleesgerechten. Hij is zelfs een beetje vettig en licht krui­dig. De druif is maar mondjesmaat aangeplant in de Elzas omdat hij ietsje ziektege­voelig is. De wijn is verruk­kelijk en verleidelijk in zijn jeugd, maar bij het klimmen der jaren, en dat kan best een jaar of acht zijn, een waarachtige belevenis.  Bij een mooi stukje kalfsvlees – Vitello Tonnato bijvoorbeeld – of bij gevogelte. Maar natuur­lijk kunt u hem ook bij een lekkere zalmmoot drinken.

*****

Fleurie ‘Vieilles Vignes’ Le Clos 2011 (tweede gang)

In een hoekje van de ‘clos’ bevindt zich een perceeltje dat wijnranken heeft van 60 tot 90 jaar oud. Oude stokken geven minder druiven met een hogere concentratie aan mineralen die weer zorgen voor een elegante en krachtige wijn. Heerlijke kersen en bessen in de smaak met een erg aangenaam bittertje toe. Verbluffend lekker bij een fraaie tournedos, varkenshaas, patrijs, zachte roodschimmelkazen en padden-stoelengerechtjes. Bij varkenshaas of een patrijs een feest. Licht gekoeld drinken omdat dan die plezante fraicheur het beste tot zijn recht komt. En licht gekoeld is rond de 16 graden Celsius.

 *****

Barros Port 10 Years Old (derde gang)

Diepe robijnrode kleur, in de neus elegant en intens zwart fruit. De wijn heeft een sterke en krachtige smaak, met een opmerkelijke harmonieuze frisheid die de krachtige fruitsmaak naar voren brengt. Deze port is samengesteld uit de volgende druivensoorten:  Touriga Nacional, Tinta Roriz, Touriga Franca, Tinta Barroca. Uitstekend als aperitief, bij verschillende desserts en milde kazen. Tevens te combineren met aardbei en yoghurt mousse, clafouti van rode vruchten of camembert met framboos en rozemarijn. Serveren tussen de 16 en 18 graden Celsius.

*****

Rasteau AOC Vin Doux Naturel Blanc 2011  (vierde gang)

Gemaakt van 100% Grenache Blanc komt deze witte desertwijn tot stand door het sap onder lichte druk uit de druiven te laten ‘bloeden’. De gisting duurt 24 uur onder lichte koeling van 18 graden Celsius. Op het moment dat er nog ruim suiker in het sap aanwezig is die nog niet in alcohol is omgezet wordt de wijn verrijkt met zuivere wijnalcohol (96%). Het gistproces stopt daardoor. Het resultaat is een heerlijke zoete wijn met geuren van gekonfijte citroen, sinaasappelschil, jam van mandarijn en kweepeer. Uitstekend als koel aperitief of als begeleider van een dessert met ananastaart of een Tartin abrikoostaart.
Fles is 500 ml !

 *****

Door |2017-11-23T14:02:06+02:00mei 11th, 2013|Nieuws|Reacties uitgeschakeld voor Wijnarrangement

About the Author: