Bestuur Stichting Westfriese Tafel

Bestuur Stichting Westfriese Tafel2020-08-31T10:44:53+02:00

Eind 2017 is Stichting de Westfriese Tafel opgericht. Het Westfriese culinaire concept, gestart als kookrubriek in You medemblik magazine, heeft nu een eigen rechtsvorm met een professioneel bestuur.

Het bestuur van de stichting bestaat uit Henk Jonkman, eigenaar van NH Catering, Wim Joosten, betrokken bij diverse maatschappelijke initiatieven en Mirjam Bus, oud-manager Rabobank Westfriesland en inmiddels als zelfstandige actief in de food & agri-business, Siem Hemmes, witlof- en blauwe bessen teler  en Claudia Selders-Kroezen (secretaris). Stuk voor stuk betrokken, enthousiaste en gedreven ondernemers die worden ondersteund door de Rabobank, het Pact van Westfriesland en diverse andere betrokken instellingen. Inzet is om  de regio Westfriesland in de top 10 van meest aantrekkelijke (toeristische) regio’s van Nederland te krijgen.

Culinaire rubriek leidt tot organische verbinding

Vanaf 2011 zijn drie creatieve Westfriezen, reclameman en Westfriesland-promotor Peter Commandeur, portretfotograaf Duco de Vries en sterrenkok Onno Kokmeijer in Westfriesland op pad om unieke en ambachtelijke streekproducten in beeld te brengen.
De Westfriese Tafel draagt daaraan bij door het ambachtelijke agrarische product te promoten en het verhaal te vertellen van de telers. Het is een verhaal vol passie voor de prachtige producten die er geteeld en bewerkt worden. Vaak door markante personen op een prachtig stukje Nederland. Van bloemkool, fruit, kaas en vlees tot zalm. Nee, die laatste zwemt niet in de Westfriese meren, maar wordt wél in Enkhuizen met een bijzonder procedé tot een culinair hoogstandje verwerkt.

Via de Westfriese Tafel komen die mooie producten tot leven, zowel nationaal als internationaal. Het doel van de stichting is, naast promotie van het Westfriese product, kennisoverdracht, zodat het unieke karakter van Westfriesland en de inwoners wordt versterkt en verbindingen op hoog culinair niveau tot stand komen.

Economische vooruitgang

De Westfriese Tafel levert een bijdrage aan de economische vooruitgang en de vitaliteit van Westfriesland. Zodat ook de jeugd hier blijft wonen, of terugkeert na de studie. Want er is volop werk in de sector. En dat is tegenwoordig high-tech en zeer innovatief. Denk aan de zaadbedrijven en de hypermoderne kassen, maar ook aan precisielandbouw, drones en zelfrijdende machines. En hoe mooi is het als je kunt bijdragen aan een eerlijke, gezonde, kansrijke voedselketen. Het is gezond, maar vooral lekker voedsel voor iedereen? Dat gebeurt allemaal in Westfriesland, in samenwerking met het bedrijfsleven en de overheid. Harry Nederpelt, wethouder in Medemblik en Jaap Bond, gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland hebben hun commitment met de Westfriese Tafel uitgesproken.

Veel exposure voor Westfries Product

De volgende stap is de ontwikkeling van een enorme tafel, die als pop-up stand gebruikt kan worden, bijvoorbeeld op de Uitmarkt in Amsterdam of andere grote publieksevenementen. Onder deze mega-tafel kan de verbinding van alle betrokken partijen verder vorm krijgen. Met centraal het Westfriese streekproduct, omgeven door sprekend beeldmateriaal van buitengewone mensen. Vóór Westfriezen, dóór Westfriezen. En zo is de cirkel rond. Voedsel verbindt alle partijen rondom de enige, echte Westfriese Tafel.
Mocht je ook willen participeren in dit initiatief, heb je ideeën om het nog beter te maken, zie je kansen voor de Westfriese Tafel op jouw evenement of wil je gebruik maken van de tafel, dan gaan wij graag met je in gesprek.