Vitaminen en mineralen uit West-Friesland

Vitaminen en mineralen uit West-Friesland

Na een paar maanden ‘Corona’ hoor ik van steeds meer mensen dat ze gezonder zijn gaan eten. Om de extra kilo’s eraf te krijgen, om weerbaarder te worden of om er weer bovenop te komen na ziekte. De menu’s variëren van alcoholvrij, koolhydraatarm of vegetarisch tot ‘alleen chips in het weekend’. Mijn ervaring is dat helemaal niet snacken makkelijker is dan af en toe snacken, want wat is die combinatie van zout of zoet met vet toch verslavend! Ik probeer mijn behoefte aan zoet te stillen met een bananenpannenkoek en mijn enorme trek in chips met een knapperige wortel maar dat is toch niet hetzelfde. Wortelchips komt dichter in de buurt maar daar schijnt dan weer weinig gezonds aan te zijn. En het kost bovendien een uur om zelf een handje groentechips te produceren.

Gezonder is, om op de fiets te stappen en producten op te halen bij boeren in de regio. Nu woon ik zelf ook op een boerderij en de dichtstbijzijnde buurman een paar honderd meter verderop, dus voor ik mijn avondmaaltijd bij elkaar heb, heb ik aardig wat kilometers in de benen zitten. Ik haal verse Opperdoezer Ronde, in deze tijd volop verkrijgbaar én volop vitamine B6. Een heerlijke aardappel die, in de schil gekookt met roomboter, zout en peterselie, wat mij betreft het beste tot zijn recht komt. Mijn groenten haal ik vandaag uit eigen tuin. We eten rode bieten salade met haring en een appeltje van eigen boom. In een appel die direct van de boom komt zit namelijk de grootste hoeveelheid vitamine C. Hoe langer de appel bewaard wordt, hoe meer dat gehalte afneemt. De gezonde voedingsvezels blijven wel langer behouden. De rode biet bevat foliumzuur, mangaan, kalium, koper, ijzer, vezels en magnesium en is een super anti-oxidant. Dat houdt in dat de rode biet ontstekingen helpt genezen. Tegelijkertijd beschermen de omega-3 vetzuren uit de haring me tegen hart- en vaatziekten. Het nagerecht had ik gelukkig al in huis gehaald, want een fietstochtje naar Westfriese Tafel teler Hemmes in Breezand vergt iets meer voorbereiding en uithoudingsvermogen. Maar qua gezondheid zeker de moeite waard want blauwe bessen zitten vol vitamines en mineralen, die onder andere de hersenfunctie helpen verbeteren. Na het eten van zo’n mooie maaltijd voel ik me opeens heel fit en gezond. En ik heb helemaal geen behoefte aan iets zoets bij de koffie.

U wist het natuurlijk allang, maar superfood komt dus gewoon van Westfriese bodem. Met de Westfriese Tafel brengen we al het moois wat Westfriesland op culinair gebied te bieden heeft onder de aandacht bij de consument. Vindt u dat een goed initiatief? Word dan voor 75 euro vriend van de Westfriese Tafel en help ons Westfriese telers de Corona-crisis door te helpen.

Kijk voor meer informatie op www.westfriesetafel.nl

Door |2020-09-10T11:07:35+01:00september 10th, 2020|Nieuws|Reacties uitgeschakeld voor Vitaminen en mineralen uit West-Friesland

About the Author: