Selecteer een pagina

Hazenpeper voor 4 personenIngrediënten:

Algemeen

 • 6 dl.     wildjus
 • ½ st.    ontbijtkoek (zonder bovenkant)

Marinade

 • 8 st.     volle hazenbout
 • 1 fles    rode wijn
 • 6 st.     grof gesneden sjalot
 • 4 bl.     verse laurier
 • 12 st.    jeneverbes
 • 10 st.    zwarte peper
 • 5 st.     steranijs
 • 4 st.     kruidnagel
 • 1 st.     kaneelstok

Bereiding:
Leg de hazenbouten in een ruime bak en voeg vervolgens alle overige ingrediënten toe. Zorg ervoor dat de hazenbouten onder de rode wijn liggen. Laat het geheel 72 uur marineren in een gekoelde ruimte.
Na 72 uur brengt u het geheel in een ruime pan met het marinadevocht rustig aan de kook. Zorg bij het verhitten dat u het geheel continue afschuimt i.v.m. de eiwitten die bovenop komen te drijven. Laat het geheel vervolgens rustig gaar stoven, tot het vlees van het bot afvalt. Laat de hazenbouten in het vocht afkoelen. Vervolgens het kookvocht afgieten en dit opvangen in de pan. Het kookvocht inkoken tot een stroperige jus en vermengen met de wildjus.
Ondertussen de hazenbouten plukken en ontdoen van pezen en botjes en evt. vliezen en natuurlijk de specerijen en sjalot. Hierna brengt u de wildjus aan de kook en lost u hierin de in stukken gesneden ontbijtkoek op. Giet de hete jus op de geplukte hazenbout en meng het geheel goed door, net zolang tot er een smeuïge massa ontstaat. Breng op smaak met peper en zout.
Voor het mooie laat u het geheel ca. 2 uur op de werkbank rusten en dan nog voor 24 uur in de koelkast, zodat die ontbijtkoek z’n werk kan doen. De ontbijtkoek werkt namelijk in op het hazenboutvlees en is uiteindelijk heel bepalend voor het eindresultaat.

Eet smakelijk!

Teun Blokker is net een wandelende encyclopedie als het gaat om de West-Friese biotoop. Hij weet alles over het faunabeheer in de gemeente Medemblik en is als jager ook verbonden aan de WBE, de Wildbeheers-eenheid Nooder Koggenland en Omstreken, hetgeen een gebied bestrijkt van circa 10.000 hectare. Deze instelling fungeert daarnaast als spreekbuis voor jagers met overheid, semi-overheid en agrarische sector. Het beheer is van essentieel belang voor de gezonde balans tussen mens en dier”, aldus Teun. “Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met overlast van wild. Denk maar eens aan de ganzen bij Schiphol of op de Vooroever. En op het moment dat de natuur geeft mag je oogsten. Het product is van een hoogwaardige kwaliteit”, besluit hij.
Meer informatie kunt u vinden op de website wbe-noorderkoggenland.nl

Wijn: Pedro Ximenez Sherry Dulce
Heerlijke zoete smaak met aroma’s van rozijnen, stroop en een rijke zoetheid.
PX sherry is de meest zoete sherry die wordt gemaakt. De PX druiven worden eerst in de zon
gedroogd alvorens ze worden geperst en worden verwerkt tot deze heerlijke zoete dessert wijn.
Ideaal als begeleider van pittige kazen en dessert met koffie en chocolade.
Prijs per flesje van 0.50 ltr. € 11,00.