Selecteer een pagina

IWestfriese tafel afl. 21 - Cremesoep van spitskool met geitenkaas, koffie en amandelngrediënten
Algemeen:

  • 1 st      spitskool
  • 150 gr     roomboter
  • 1 st    sjalot
  • 0,5 lt     groenten- of kippenbouillon
  • 100 gr     verse geitenkaas
  • vers gemalen koffiepoeder
  • vers gebrande amandelen
  • Tuinkers
  • Peper en zout (naar smaak)

BWestfriese tafel afl. 21 - Cremesoep van spitskool met geitenkaas, koffie en amandelereidingswijze
Snij de spitskool over de lengte doormidden en verwijder de harde kern.
Snij vervolgens de halve spitskool weer doormidden zodat u vier gelijke stukken overhoudt. Snij drie stukken spitskool in grove reepjes en hou een stuk apart. De sjalot schoonmaken en vervolgens in fijne blokjes snijden. De roomboter op matig vuur smelten, zonder te kleuren en hier de fijngesneden sjalot aan toevoegen en rustig aanfruiten zonder kleur, gedurende vijf minuten.
Na de vijf minuten de gesneden spitskool toevoegen en ook zonder kleur aanfruiten om vervolgens af te blussen met de groenten- of kippenbouillon. Kook het geheel maximaal tien minuten door op matig vuur.
Vervolgens het geheel met behulp van de keukenmachine tot een gladde crèmesoep fijn draaien. Het geheel door een fijne zeef passeren en op smaak brengen met peper en zout.
De crèmesoep maakt u af door de laatste kwart spitskool in zeer fijne reepjes te snijden en als garnituur te plaatsen in de soepbowls. Hier doet u ook de in blokjes gesneden verse geitenkaas in om vervolgens de hete crèmesoep erop te gieten. Als finishing touch strooit u wat vers gemalen koffie, geraspte amandel en tuinkers op de crèmesoep.

Bon appétit!

De geweldige spitskool van A.S. de Boer uit ´t Veld
Westfriese tafel afl. 21 - Cremesoep van spitskool met geitenkaas, koffie en amandelDe gebroeders De Boer uit ‘t Veld hebben een fantastisch bedrijf. In de jaren negentig overgenomen van hun ouders hebben ze het uitgebouwd tot wat het nu is. Het bedrijf meet in totaal ongeveer 225 hectare.
Daarvan gebruikt het ruim honderd voor vollegrondsteelt van spitskool, witte kool en rode kool. De andere 125 hectare wordt gebruikt voor de teelt van tulpenbollen, pootaardappelen, uien en graan. Met de spitskool, het neefje van de witte kool, maakte Onno een heerlijk soepje. De kool heeft een heel karakteristieke spitse vorm, heeft een zachte smaak en is wat sappiger en lichter verteerbaar dan zijn grote oom. Spitskool is ideaal om te koken, te stoven, te smoren en te roerbakken. Je kunt er allerlei westerse en oosterse gerechten mee maken! Meer informatie over deze prachtige Westfriese nderneming is te vinden op de site www.verseoogst.nl.