Ingrediënten
Algemeen:
- 1 st speltbrood van bakkerij Hein Raat
- 4 el Mayonaise
- 1 el savory mosterd
- 1 st avocado
- 2 st Cheddar plakken of Oude Klaverkaas
- 5 gr pompoenpit geroosterd
- 1 st mini kropsla
- 50 gr notensla
- 2 st eieren
- 2 st geroosterde puntpaprika
- tuinkers of mosterdkers
- extra verge Olijfolie
Tomaatchutney:
- 4 st tomaten
- ½ gesnipperde ui
- ½ teentje knoflook
- peper en zout
- olijfolie
Bereidingswijze
Voor de chutney de bovenkant van de tomaat insnijden en voor 20 sec even in kokend water dompelen, vervolgens direct koud spoelen. Velletje verwijderen van de tomaat en vervolgens in vieren snijden en de zaadlijst verwijderen. Daarna de tomaat in grove blokjes snijden. Verhit op matig vuur de olijfolie in een pan en zet zonder kleur de uien en de knoflook aan in ruim olijfolie. Voeg vervolgens de blokjes tomaat door en laat het geheel op zacht vuur rustig door sudderen net zolang tot de juiste dikte is bereikt, breng op smaak met peper en zout. Voor de maaltijd sandwich snijdt u vier gelijkmatige plakken van ongeveer 2 cm dik van het speltbrood. Ruim besprenkelen met olijfolie en evt. toasten in de oven. Vervolgens de plakken insmeren met de tomaatchutney. Meng de mayonaise met de savory mosterd tot een gladde massa en spuit m.b.v. een spuitzak op de plakken brood. Dan de mini kropsla over de plakken brood verdelen tezamen met de geroosterde paprika. De eieren los tikken met een garde en op smaak brengen met peper en zout. Bak de ei op matig vuur heel dun als een flensje zonder kleur. Nadat het omeletflensje uit de pan komt direct oprollen als een pannenkoekje en laten afkoelen. Daarna rondjes van 1 cm dik snijden en verdelen over de plakken speltbrood. De Cheddar kaas of oude Klaverkaas over de plakken speltbrood kruimelen. Als laatste de pompoenpitten met de notensla en de tuinkers over de plakken speltbrood verdelen (speels). En als finishing touch besprenkelen met olijfolie.
Bon appétit!
Hein Raat bakt het lekkerste streekproduct van Noord-Holland
Deze keer waren we bij bakker Hein Raat, een oude bekende van de Westfriese Tafel. Vier jaar terug was hij de allereerste deelnemer aan onze rubriek. In de tussentijd is Hein een bakkerij gestart in Alkmaar, waar hij zich specialiseert in speltproducten en een biologisch assortiment. Hein: ‘In Nederland mag je een brood al speltbrood noemen als er slechts 25% spelt in zit, waarbij de rest aangevuld is met tarwe. Wij bakken speltbrood met 100% zuiver speltmeel en gebruiken alleen natuurlijke ingrediënten.’ In de Schermer wordt speciaal voor hem 10 hectare speltgraan verbouwd. Hieruit ontwikkelde Hein recent speltbrood met appeltjes.
Dit product werd onlangs tot lekkerste streekproduct van Noord-Holland gekozen. Komt u ook proeven bij Bakkerij Raat? Meer info vindt u op www.bakkerijraat.nl