Ingredienten (voor 4 personen):
- 1 kg Opperdoezer Ronde
- 200 gr katenspek (plakken van ½ cm dik)
- 2 st sjalotten
- 1 teentjes knoflook
- 15 st kappertjes
- 2 etl kappertjesvocht
- 6 st bosui (ringetjes gesneden)
- 4 etl crème fraîche
- 4 etl mayonaise
- 4 etl verse bieslook fijngesneden
- 1 etl verse dragon fijngesneden
- verse peper en grof zeezout (naar smaak)
Bereiding:
Kook de gewassen Opperdoezer Ronde in de schil in ruim kokend water met zout gaar. Na het afkoelen snijdt u de rondjes in vieren en doet u deze in een grote mengkom. Het katenspek snijdt u in reepjes van 1 cm, en bakt u uit op matig vuur. Zodra het spek goed is uitgebakken voegt u de fijngesnipperde ui en knoflook toe en bakt u deze nog 5 minuten mee. Voeg dit toe aan de gesneden Opperdoezers in de mengkom.
Vervolgens voegt u de rest van de ingrediënten toe en mengt u het geheel goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.
Bij voorkeur de salade direct lauwwarm serveren of op kamertemperatuur.
Bon appétit!
In de zomermaanden staat het dorp Opperdoes in het teken van de oogst van het meest culinaire aardappeltje van Nederland: de Opperdoezer Ronde. Zo ook bij Klaas Vijn op de Almersdorpersweg, voor deze gelegenheid bijgestaan door collegateler Peter de Leeuw. En ze zijn zo trots als een pauw op dit heerlijke aardappeltje dat als enige aardappel in Nederland de Europese BOB Status heeft (Bescherming Oorsprongsbenaming). Onno heeft er deze keer een heerlijke salade mee gemaakt. Kijk voor meer informatie en recepten op opperdoezerronde.nl.
Wijnadvies: Door Mr. Noël Vanwittenbergh – Ciel Bleu Restaurant
Chateau Tour de Mirambeau Blanc, Bordeaux Klassiek stijl.
Chenin Blanc, Spier, Stellenbosch Moderne stijl.