Ingrediënten
Loempia’s
- 8 st Edammer kaas (Koopman)
- 8 st Edammer kaas met komijn van (Koopman)
- 1 pak brickdeeg vellen
- eiwit
Saus
- 100 gr mayonaise
- 25 gr grove mosterd
- 25 gr honing (Bijenstal)
Garnituur
- Bleekselderij
- Groene appel
- bijpollen (Bijenstal)
Bereiding:
Snijd de brickdeeg vel in tweeën en snijd de zijkant bij. Leg de Edammer kaas op het breedste gedeelte en smeer met behulp van een kwast de zijkanten van het brickdeeg in met eiwit. Vouw de zijkanten over de kaas en rol vervolgens het geheel strak op. Zorg dat je een mooie strak gevouwen loempia krijgt.
Voor de saus mengen we de mayonaise met de grove mosterd en de honing.
Snijd de bleekselderij en de groene appel in lange repen en dresseer de rauwkost op het bord. Verdeel daarover de bijenpollen. Frituur de Edammer kaas loempia’s op 180 graden in neutrale olie, gelijkmatig bruin en krokant.
Dresseer de loempia’s op de rauwkost en serveer de saus apart.
Geniet van deze heerlijke snack of serveer het als voorgerecht.
Bon appétit!
Vol trots spreekt Jan Glazonborg over zijn 20 miljoen ‘meisjes’, doelend op het bijenvolk dat hij houdt. Het enthousiasme spat er van af als Jan zijn betoog begint. Samen met zijn vrouw Monique runnen ze bijenmuseum ‘De Bijenstal’ in Opperdoes. Een van de fantastische producten is uiteraard de bijenhoning, maar de bijen doen meer goeds en zorgen voor een groot gedeelte voor de bevruchting van allerlei gewassen in het hele land.
Lia Koopman van de gelijknamige kaasboerderij uit De Weere is al net zo bevlogen met de kazen die zij en haar man produceren. Met name de boeren Edammerkaas is een unieke soort in hun assortiment. Het bedrijf won goud op de World Cheese Award in 2008. Ook bij de Smaak van NL gooide zij hoge
ogen met dit heerlijke kaasje. Samen met haar man Sjaak zijn ze al ruim 20 jaar bezig met hun
familiebedrijf.